A csőtörés elsőre nem feltűnő, hiszen egy apró repedés is lehet, amin keresztül elszivárog a víz, és ha ez még csak nem is a házon belül van, akkor a fal vizesedése se lesz árulkodó. Egyetlen jele lehet: a vízóra pörgése még akkor is, ha minden csap el van zárva – ezt érdemes időnként ellenőrizni. A kis repedésből viszont elég gyorsan alakulhat ki nagyobb lyuk, amin keresztül már nem csak szivárogni és csepegni fog a víz, hanem lényegesen nagyobb mennyiségben folyik majd ki, és ezzel akár egy komolyabb összeget is kihúzhat a zsebünkből. Ilyenkor mindenképp szükség van egy csőtörés-elhárító szakemberre, aki megóv bennünket a nagyobb kiadásoktól.


A csőtörés egyrészt a vízszámlát képes óriásira duzzasztani, ha nem fedezzük fel időben, másrészt viszont egyéb károkat okozhat, amelyek kijavítása szintén meglehetősen drága. Ha a megrepedt cső a falon belül található, akkor eláztatja a falazatot, aminek akár az épület stabilitása is a kárát láthatja, de a vakolat egész biztosan fellazul a víz hatására. Ez utóbbi azonban még szerencsésnek is mondható, hiszen könnyebben hozzá lehet férni a csőhöz a csőtörés-elhárítás során.


csőtörés-elhárítás a repedés helyének meghatározásával kezdődik. Vannak esetek, amikor nem nagyon kell keresgélni, hiszen az ázó fal eleve mutatja a helyet, de ez nem általános, és ha a lyuk a házon kívül található, akkor egyszerű módszerekkel nem határozható meg a helyzete. A szakember speciális kamerával deríti fel a probléma forrását, majd következhet a tulajdonképpeni csőtörés-elhárítás, aminek során a falat kibontják, illetve az egyéb, a munkát akadályozó tényezőket megszüntetik, majd a sérült csőszakasz cseréje után a helyreállítás következik. Ezek után a vízrendszer újra használható, és biztosak lehetünk abban is, hogy a vízszámlánk nem fog feleslegesen az egekbe szökni.


Amennyiben a csőtörés jeleit tapasztalja, reagáljon a kialakult helyzetre minél gyorsabban! Ha csőtörés-elhárításra lenne szüksége, vegye fel velünk a kapcsolatot megadott elérhetőségeink egyikén!